
Afbeeldingen
(Klik voor origineel)
Expositie Manja Rijzinga en Francis van Dijk
Expositie 26 februari-28 april 2016
Manja Rijzinga en Francis van Dijk
Manja: 30 jaar schilderen - een terugblik
Toen ik ongeveer 30 jaar geleden begon met schilderen, werd ik vooral gefascineerd door het licht in Noord-Groningen, waar ik woon, maar ook heel erg door het speciale licht in het noorden van Zweden, in het bijzonder van Lapland. Mijn fascinatie voor licht is gebleven, wat het doet bij contrasten, als het ergens binnenvalt of opvalt, als het bijna ontbreekt of juist als er tegenlicht is.
In de eerste jaren schilderde ik vooral met aquarelverf. Daarna ben ik overgegaan op acrylverf: de indrukken die ik opdeed in oude steden zoals Berlijn en Venetie, in het bijzonder van het licht en de contrasten in (smalle) straten, dat alles kon ik veel beter met acrylverf op papier krijgen, zo ontdekte ik. Bij het schilderen ga ik af op beelden die ik oproep uit mijn geheugen: herinneringen aan dingen die me getroffen hebben, me bijgebleven zijn. Het materiaal dat ik gebruik inspireert me daar ook ten dele bij, de kleuren ontstaan vaak intuïtief, de hand gaat soms sneller dan het verstand, het gebeurt onder mijn penseel, spalter of kwast. In deze jaren volgde ik vele cursussen en deed ook af en toe mee aan exposities (RuG, Talens Palet) ook werd ik toen lid (tot op heden) van een inspirerende schildersgroep o.l.v Diek Boerman.
De laatste vijftien jaar werk ik naast acryl, ook veel met krijt en daarmee ontstonden ongekende mogelijkheden: het tekenen van menselijke figuren in combinatie met schilderen met acryl. De toen gevolgde (model)teken-en schilderlessen vormden daarbij een nieuwe bron van inspiratie. Alles kwam bij elkaar in eindeloos veel combinaties van licht(inval) lijnen, kleuren en menselijke figuren: en zo wisselen het schilderen van landschappen, lichtinval door ramen/in ruimtes en portretten elkaar nu af. In deze jaren zijn er exposities geweest in Borg Verhildersum en Galerie Noord in Groningen.
De afgelopen jaren heeft de nadruk op het schilderen van "koppen" gelegen. Ook dit gaat ontdekkend, op basis van herinneringen, in vele pogingen uitdrukkingen en vormen weer te geven, kleur te geven, te laten "belichten", iets heftigs tot stilstand te laten komen. Wat een mensenleven doet met een gezicht, blijkt ook een eindeloze bron van inspiratie.
Op deze expositie in de societeit de Harmonie hangen schilderijen uit alle periodes.
Francis: het verhaal van de kraal
Kralen zijn zo oud als onze beschaving. Ze behoren tot de oudste en de kleinste door de mens vervaardigde voorwerpen. Wat voor de één een niemendalletje is, is voor de ander een kostbaar kleinood.
Circa 100.000 jaar geleden maakte de mens voor het eerst "kralen". Door het dragen van kralen toonde de mens zich een sociaal en cultureel wezen. Het verhaal van de kraal gaat dan ook over mensen. Over communicatie, identiteit en status, ijdelheid en hebzucht, maar ook over creativiteit, technisch vernuft en handelsgeest. Kijken we door het oog van de kraal naar de handel en wandel van de mens dan gaat onze blik de wijde wereld in en ook nog eens ver terug in de tijd.