\ Societeit De Harmonie

test

Deze website maakt gebruik van cookies.
Deze website benut uitsluitend cookies voor het goed functioneren van de site en om de website te analyseren. Door gebruik te maken van de website geeft u aan hiermee akkoord te zijn.
x
harmonie

Poster 02-22 expositie otto krol-diagnaal

Afbeeldingen
(Klik voor origineel)

Expositie Otto Krol en Fokko Jelsma & Jacobien van der Weij

Otto Krol woont sinds 2017 weer in Groningen na een afwezigheid van 35 jaar. De eerste 35 jaar van zijn leven woonde hij voornamelijk in de stad, waar hij van 1970 tot 1975 de lerarenopleiding van de Academie Minerva bezocht.

Onder invloed van het realisme, waar de Academie Minerva bekend om was, ontwikkelde hij strakke, fotorealistische werken van dagelijkse onderwerpen, zoals een portiek, een werkplek met computer, een elektriciteitscentrale. In het CBK Groningen zijn er nog voorbeelden van  te vinden. 

Na zeker tien jaar ontwikkelde hij stapje voor stapje een nieuwe lossere stijl waarbij hij zijn aandacht vooral richtte op groepen mensen in straten en parken. Daarin viel vooral de kleurstelling en de intimiteit van de groepen op. Ook het zonlicht en de contrasten die dat met zich meebracht waren belangrijk.

In de loop van de jaren kwam de architectuur, die hij ook al schilderde in de 80-erjaren, weer terug in zijn werk, zij het op een meer schilderachtige manier. Foto’s zijn altijd de aanleiding en het uitgangspunt voor de werken. Om de verftoets nog losser te maken is hij zich het afgelopen jaar gaan toeleggen op aquarelleren. 

 

Kijk ook op ottokrol.nl  en op instagram

 

Jacobien van der Weij en Fokko Jelsma kennen elkaar van hun opleiding aan de lerarenopleiding in Zwolle en werken sinds twee jaar samen aan een project, waarin ze zichzelf als doel stellen een zo perfect mogelijke chawan kom te maken. Het resultaat van de afgelopen twee jaar ziet u in de vitrine bij binnenkomst.

Catalogus met tentoongestelde kommen

 

Wat is een Chawan?

De chawan (cha is thee, wan is kom) is onderdeel van de Japanse theeceremonie. In een theeceremonie gaat het om harmonie, respect, puurheid en transparantie. Het vervaardigen van zo’n kom is complex. Het uiterlijk van de kom komt voort uit de Wabi-Sabi gedachte dat imperfectie en gebruikssporen een eigen schoonheid hebben en mogen worden getoond. Het gaat bij het maken niet om een individueel resultaat, in tegendeel, het gaat erom de klei en de vorm zo integer mogelijk en zichtbaar mogelijk te bewaren. Een vertoon van individuele expressie en ego zijn daarbij niet gewenst. U zult dan ook moeilijk kunnen zien wie van beide kunstenaars welke kom heeft gemaakt. De zorgvuldig gekozen glazuren moeten de diepgroene Matcha-thee zo goed mogelijk doen uitkomen.

Meer informatie vindt u op de website van Fokko of in de informatie bij de tentoonstelling.

 

Theeceremonie

Op zondag 14 april is er een mogelijkheid om het atelier van Fokko Jelsma te bezoeken waar Jacobien en Fokko u zullen inwijden in de geheimen van de Japanse theeceremonie. De bijeenkomst duurt van 14.00 – 16.00 uur. Kosten: 7,50 euro.     Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Opgave bij Fokko Jelsma

Gasthuisstraatje 2-13
Groningen
€7,50
(inclusief Japanse thee en rijstcake)

Rubriek: Algemeen, Kunst & Cultuur, Expositie door Otto Krol

  • NUjij
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Google Bookmarks