
Afbeeldingen
(Klik voor origineel)
Kunstenaars van de NOVO
Opening expositie: Vrijdag 21 april 17.30 uur.
Kunstenaars van de NOVO , In de vitrine exposeert Ellen van der Deen.
m.m.v. het Harmonycombo.
Het werk van de KUNSTENAARS VAN NOVOKUNST is “Outsider art” en is bijzonder veelzijdig. “Outsider art” is de overkoepelende term voor werken van kunstenaars die buiten de maatschappijvallen. Veelal zijn deze kunstenaars autodidact en valt hun werk buiten het blikveld van de traditionele kunstwereld. Dit neemt echter niet weg dat de werken zeker een esthetische waarde bezitten. Dit geldt beslist ook voor de werken van de kunstenaars van NOVOKunst.
Het atelier van NOVOKunst is in 1996 ontstaan uit de behoefte van de cliënten van NOVO om een plek te hebben waar zij met kunst bezig konden zijn. Voor hen is het niet mogelijk om naar een kunstacademie te gaan om dagelijks met kunst bezig te kunnen zijn. Dit werd als een groot gemis ervaren.
In 1996 is toen besloten door begeleiders en de kunstenaars om het NOVO atelier op te richten om in deze behoefte te voorzien. In de afgelopen 21 jaar heeft het atelier vele veranderingen ondergaan. Naast enkele verhuizingen is de naam veranderd van NOVO atelier in NOVOKunst en is het atelier uitgebreid met een kunstuitleen, galerie en een website. [url=http://www.novokunst.nl]http://www.novokunst.nl[/url]
Maar nog altijd is NOVOKunst een plek waar gedreven outsider-kunstenaars met hun kunst bezig kunnen zijn. Of zoals een van de kunstenaars, Marcel Wattimury, zelf zegt:
“Met kunst mag alles. Ik vind het werk geslaagd als mensen er, net als ik, vrolijk van worden.”
Ellen van der Deen (Hengelo, 1956) is sinds 1987 actief als kunstenaar. Ze genoot haar opleiding aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius in Leeuwarden en Academie Minerva in Groningen. Om zich beter te bekwamen in een ‘klassieke’ wijze van schilderen met behulp van oude technieken volgde ze later cursussen en workshops in Londen (fresco’s), Tynje(iconen) en Florence (klassieke schilderkunst aan de Florence Academy of Art). In 2013 rondde ze met succes een opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen af. Haar groeiende belangstelling voor het klassieke, het ambachtelijke blijkt ook wel uit het feit dat ze zich de laatste jaren vooral toelegt op het schilderen van stillevens, iconen en plafondschilderingen.
In haar werk, dat qua formaat varieert van heel klein (de ‘luciferdoosjesschilderijtjes’) tot heel groot (plafondschilderingen), gaat de inhoud altijd boven de vorm. Het kenmerkt zich door eenvoud en broosheid. In haar iconen en miniaturen probeert ze de tijdelijkheid en vluchtigheid van het kleine, van het op het oog misschien onbenullige, te vangen. En dat doet ze dus met behulp van soms eeuwenoude technieken, die juist weer de relatie met het verleden benadrukken. Voor Ellen is een icoon een wereld tussen het hier en nu en het hogere. De afbeeldingen zijn het hier en nu, maar het materiaal maakt juist dat ze eraan ontstijgen.
Over haar snoepschilderijtjes zegt Ellen: ‘Zoals luciferdoosjes een tijdelijk karakter hebben en je deze gebruiksvoorwerpen nog in bijna ieder huishouden vindt, toegankelijk en herkenbaar voor iedereen, zo is snoepgoed ook toegankelijk, herkenbaar en bereikbaar. Snoep heeft ook een tijdelijk karakter en appelleert sterk aan je zintuigen, het is verleidelijk. Het verleidt je via zijn kleur en geur, smaak en textuur. Snoep kan je gemoedstoestand beïnvloeden en biedt zowel troost als energie.’
Lees verder:http://www.ellenvanderdeen.com